Uitgelicht – John Tavener’s The Lamb

Cappella Campen zal op de kerstconcerten van 15 en 21 december (Kampen en Hasselt) een grote

variatie van advents- en kerstmuziek ten gehore brengen: een Ave Maria (Bogoroditse Djevo) uit de Vespers van Rachmaninov, maar ook één van Arvo Pärt, en een aantal werken van de Schotse componist James Macmillan (1959), onder anderen het nu al bekende en geliefde O Radiant Dawn.

 

Het concert opent met The Lamb een compositie van John Tavener (1944-2013)naar aanleiding van het gelijknamige gedicht van de Engelse dichter William Blakedat verscheen in de bundel The Songs of Innocence (1789).

 

De tekst van The Lamb bestaat uit twee coupletten van elk tien regels in gepaard rijm. Het gedicht is geschreven in de vorm van een dialoog tussen een kind en een lam. Het kind stelt het lam een aantal naïef klinkende vragen: weet je wel, lammetje, wie jouw Schepper is? Wie heeft je die mooie wol gegeven en zo’n zachte stem? Via deze vragen krijgen we het lam te zien door de ogen van het kind: als een lieflijk dier. Maar het lam is meer dan dat: het is ook symbool van Christus en daarover gaat het in het tweede couplet. Nu wordt het complexer, want Christus die Lam genoemd wordt is de Schepper van het lammetje en van het kind dat de vragen stelt. Maar Christus werd zelf ook een Kind. Zo wordt in het kinderlijke vraag- en antwoordspel een mysterieus verband gelegd tussen lammetje en Lam, kind en Kind. Alles komt bij elkaar in Christus die als Verlosser zelf weer deel uitmaakt van de goddelijke Drie-eenheid. De zetting van Tavener onderstreept de kinderlijk onschuldige toon van het gedicht en laat het vraag- en antwoordspel goed uitkomen.

Afbeelding die de dichter William Blake zelf maakte bij dit gedicht.
Uitgelicht – John Tavener’s The Lamb

Geef een antwoord