Je ziel weer laten ademen

Wat is het maximale wat Johann Sebastian Bach muzikaal klaar kon spelen? In elk geval een werk als de Grote Orgelmis (oorspronkelijke titel ‘Dritter Teil der Clavier Übung’, kortweg Clavier-Übung III). In dit werk voor orgel begeeft Bach zich op de toppen van zijn kunnen.

In de Grote Orgelmis is overigens ook plaats voor koorzang. Sterker nog: koralen uit de kerkelijke liturgie en koralen die aansluiten bij de hoofddelen van de Lutherse catechismus (geloofsonderwijs) vormen het kloppend hart van de orgelmis.

Luisteren naar deze zang en luisteren naar alle orgelmuziek in de Grote Orgelmis doet de ziel weer ademen. Want Bach wilde met deze Clavier-Übung een hoger doel dienen, zoals hij schrijft in zijn inleidende woorden op dit meesterwerk: zur Gemüths Ergezung verfertiget von Johann Sebastian Bach.

Wil je je ziel weer laten ademen, kom dan donderdag 4 juli naar de uitvoering door Sander van den Houten van de Grote Orgelmis in de Bovenkerk in Kampen (zie bijgaande flyer). Cappella Campen zingt de koralen.

Je ziel weer laten ademen

Geef een antwoord